Posádka Tomáš Kostka, Ladislav Kučera na voze Škoda Fabia R5 se dostala do čela průběžné klasifikace 24. Vančík Rallysprint Kopná 2018, úvodního podniku pětidílného seriálu A Sport Rallysprint série. Třiatřicetiletý jezdec ze Zlína vyhrál obě úvodní rychlostní zkoušky a před svými pronásledovateli získal více než desetivteřinový náskok. Na druhém místě jede polská dvojice Grzegorz Grzyb, Robert Hundla (Škoda Fabia R5) s odstupem 10,4 vteřiny, třetí jsou Martin Vlček, Jindřiška Žáková (Ford Fiesta R5), kteří ztrácí na vedoucího Kostku 11 vteřin.

Za slunečného, ale chladného jarního počasí zajel nejrychlejší časy na úvodních rychlostních zkouškách vítěz posledních tří ročníků Tomáš Kostka na fabii. Na úseku Zádveřice skončili za Kostkou na dalších místech Vlček a Antonín Tlusťák, který představuje v české premiéře soutěžní speciál Hyundai i20 WRC. V hodnocení rallysprintové série měl nejrychlejší rozjezd Erik Cais (Peugeot 208 R2). Kostka vyhrál i obávanou rychlostní zkoušku Kameňák, další příčky obsadili Grzyb a překvapivě třetí nejrychlejší byl talentovaný Filip Mareš (Škoda Fabia R5). Ve dvoukolkách řádil opět Cais, druhý čas zajel Petr Semerád a třetí Jan Talaš (všichni Peugeot 208 R2).

V celkovém pořadí po druhé rychlostní zkoušce jede za trojicí Kostka, Grzyb a Vlček čtvrtý Tlusťák, pátý je Mareš a šestý Martin Koči ze Slovenska. V pořadí dvoukolek vede celkově Cais  s náskokem 11,9 vteřiny před Marcelem Svačinou, třetí je s odstupem 15,9 vteřiny Semerád. Z jezdců z čela startovního pole odstoupil kvůli technické závadě hned na úvodní RZ Dariusz Polonski z Polska (Ford Fiesta R5).

V hodnocení šampionátu historiků vede Vlastimil Neumann (Ford Escort RS Cosworth) před Martinem Černým (LADA VFTS), třetí jede Petr Šimurda (Škoda 130 LR).

Neoficiální pořadí po 2. rychlostní zkoušce:

  1. Kostka, Kučera (Škoda Fabia R5) 9:41,6 min
  2. Grzyb, Hundla (POL, Škoda Fabia R5) + 10,4 s
  3. Vlček, Žáková (Ford Fiesta R5) + 11,0 s
  4. Habaj, Dymurski (POL, Ford Fiesta R5) + 12,7 s
  5. Tlusťák, Vybíral (Hyundai i20 WRC) + 13,3 s
  6. Koči, Mozner ml. (SVK, Škoda Fabia R5) + 13,9 s
  7. Mareš, Hloušek (Škoda Fabia R5) + 15,2 s
  8. Pospíšilík, Hovorka (Škoda Fabia R5) + 22,2 s
  9. Trněný, Doerr (CZE/DEU, Škoda Fabia WRC) + 24,9 s
  10. 10.Gabryš, Natkaniec (POL, Ford Fiesta R5) + 28,3 s

 

Další zpravodajský servis v rámci 24. Vančík Rallysprint Kopná 2018 přineseme v následujících tiskových zprávách. Uveřejněné budou na oficiální webové stránce www.rallysprintkopna.cz a na facebookovém profilu.