Vítěz posledních čtyř odjetých ročníků Tomáš Kostka další prvenství na 25. Vančík Rallysprint Kopná nepřidá. Největší favorit jubilejní Kopné s extovárním vozem Ford Fiesta WRC odstoupil hned po úvodní rychlostní zkoušce Raková, na které ztratil kvůli defektu téméř šest minut.  Po druhé rychlostní zkoušce je ve vedení posádka Samohýl Škoda Team Miroslav Jakeš, Petr Machů (Škoda Fabia R5), na druhém místě jede s odstupem 2,3 vteřiny smíšená dvojice Erik Cais, Jindřiška Žáková (Ford Fiesta R5), třetí příčka zatím patří dvojici Antonín Tlusťák, Ivo Vybíral (Hyundai i20 WRC), zádveřický jezdec ztrácí na vedoucího Jakeše 5,5 vteřiny.

Tratě jsou po nočním dešti mokré, ve Slušovicích je zatažená obloha a panuje velká zima. Ve výše položených místech byla po ránu dokonce pokryta okolní krajina i sněhem a námrazou. Úvodní test na Rakové (10,31 km) projel nejrychleji Jakeš, druhý byl Tlusťák a třetí čas zajel talentovaný devatenáctiletý mladík Cais. Jedna z nejnáročnějších erzet na českém území Kameňák (7,69 km) dokonale prověřila startovní pole. Nejrychlejší čas zajel Cais, druhý byl Jakeš  a třetí Martin Vlček (Hyundai i20 R5). V celkovém pořadí po druhé rychlostní zkoušce jede za trojicí Jakeš, Cais a Tlusťák na čtvrtém místě Martin Vlček (Hyundai i20 R5), pátý je Jaromír Tarabus a šestý Roman Odložilík (oba Škoda Fabia R5). V pořadí rallysprintového šampionátu a hodnocení dvoukolek vede Adam Březík před Josefem Hartmanem  s náskokem 15,8 vteřiny (oba Peugeot 208 R2), třetí je s odstupem 35,6 vteřiny Lukáš Nekvapil (Opel Adam R2).

Z jezdců z popředí startovního pole odstoupil vedle Kostky kvůli ulomenému kolu hned na úvodní erzetě Pavel Ševčík (Mitsubishi Lancer EVO IX), kvůli požáru vozu po 2. RZ Ondřej Bisaha (Ford Fiesta R5) a po havárii skončil Michal Horák (Opel Adam R2).

V hodnocení šampionátu historiků vede Vlastimil Neumann (Ford Escort RS Cosworth) před Martinem Černým (Lada VFTS), třetí jede Stanislav Blažek (Opel Astra GSi).

Průběžné pořadí po 2. rychlostní zkoušce:
1. Jakeš, Machů (Škoda Fabia R5)                                            9:56,0 min                
2. Cais, Žáková (Ford Fista R5)                                                   + 2,3 s
3. Tlusťák, Vybíral (Hyundai i20 WRC)                                      + 5,5 s
4. M. Vlček, Krajča (Hyundai i20 R5)                                          + 8,3 s
5. Tarabus, Trunkát (Škoda Fabia R5)                                       + 11,6 s         
6. Odložilík, Tureček (Škoda Fabia R5)                                     + 15,6 s            
7. M. Březík, Omelka (Škoda Fabia R5)                                      + 20,0 s         
8. J., E. Melichárek (SVK, Ford Fiesta RS WRC)                     + 21,7 s  
9. Marczyk, Gospodarczyk (POL, Škoda Fabia R5)                 + 31,5 s            
10. Rujbr, J. Švec (Škoda Fabia R5)                                          + 32,1 s

14. A. Březík, Z. Bělák jr.(Peugeot 208 R2), 1. místo 2WD     + 1:08,4 min

Další zpravodajský servis v rámci 25. Vančík Rallysprint Kopná 2019 přineseme v následujících tiskových zprávách. Uveřejněné budou na oficiální webové stránce www.rallysprintkopna.cz a na facebookovém profilu.